6 tips voor een groenere stad

Je wilt meer groen om je heen. Welke mogelijkheden kun je dan aan denken?

 
 

1 Geveltuinen

Je kunt er niet om heen: overal in de stad worden tegels gewipt. En niet voor niets. Iedere tegel die wordt ingeruild voor plantjes zorgt voor meer biodiversiteit, meer wateropvang en veel meer vreugde. Door als straat als buurt samen aan de slag te gaan, vergroot je flink de impact en de kwaliteit.

2. Groene daken

De stad verkleuren van grijs naar groen. Dat kan op onze daken. Met wateropnemende planten, maar bij wat meer ruimte ontstaan er met dakakkers en dakparken echte verborgen oases. 

3. Mini bossen

De opkomst van voedselbossen laat zien hoe mooi het is om te denken in lagen. Door allerlei bomen, struiken, klimmers, planten en knollen te combineren, kan er enorm veel groeien op iedere m2. Binnenplaatsen en (school)pleinen zijn mooie plekken voor zo’n minibos waar nog vele generaties van kunnen genieten.

4. Verticaal tuinieren

Aan muren geen gebrek in de stad. Volop vergroeningskansen dus! Van schaduwmuur tot zuidelijk gelegen muur. Iedere plekje biedt de perfecte omstandigheden voor zijn eigen fraaie klimmer. 

5. Gedeelde plekken

Een plek in je omgeving die je deelt met je buren of collega’s. Denk aan een binnentuin, plantsoen, speeltuintje, hofje, portiek of strook langs je straat. Zonder samenwerking blijft de groene potentie van zo’n plek onbenut. Zonde, lekker aan de slag er mee!

6. Veelkleurig groen

Groen is mooi, biodivers groen is nog veel mooier! De stad staat vol met eenzijdige grasveldjes, groenvakken en boomspiegels. Door een veelzijdige aanplant, is er alle seizoenen wat te beleven. Niet alleen voor jou, maar ook voor de insecten, vogels en andere beestjes die deze biodiversiteit zo hard nodig hebben.

Om in de woorden van Johan Cruyff te spreken: “Je ziet het pas als je het doorhebt.”
Het begint met die ene stedeling die zijn of haar groene bril op zet!

 

Zie jij ook groene kansen?

Tip Stefan via stefan@burokruisbestuiving.nl of
06 538 438 60

 
Volgende
Volgende

Agniesebuurt groener in 2022